jk_top
homej.koman songs          j.koman sheet musiccontact
 


Pamelo - żegnaj

Zbigniew Dziewiątkowski - Mirosław Łebkowski



rynkowski_intymnie
Tercet Egzotyczny


Release 1966
Label Pronit-XL 0327
Format Winyl, LP,
   
Recorder By Halina Jastrzębska
Sound Desingner Wojciech Piętowski
Foto T. Kubiak
Pamelo - żegnaj




      45 zł
VOC GUITAR KEYB BASS DRUMS TEKST                  





Tercet Egzotyczny

Tercet Egzotyczny – polski zespół muzyczny, powstały w 1963 roku, wykonujący muzykę pop w stylu latynoamerykańskim.

Założycielem grupy był Zbigniew Dziewiątkowski, a główną wokalistką przez cały okres istnienia była Izabela Skrybant-Dziewiątkowska.

W latach 70. zespół zaczął posługiwać się nazwami Grupa Wokalna Izabelli oraz Isabella's Vocal Group, a na rynkach zachodnich był znany jako Exotic Trio.

W marcu 1966 Tercet wyjechał po raz pierwszy do USA, w ramach trasy koncertowej Parada Polskich Gwiazd razem z takimi artystami jak m.in. Skaldowie i Sława Przybylska.
Występy zespołu spotkały się z bardzo przychylnymi recenzjami, a następnie grupa wystąpiła w nowojorskich salach Carnegie Hall i Radio City Music Hall.

Dziennik The New York Times opublikował recenzję oznajmiającą, że Tercet Egzotyczny wykonuje utwór „Cucurrucucú paloma” lepiej niż oryginalny wykonawca Harry Belafonte.

W 1966 roku ukazał się też pierwszy album zespołu, zatytułowany Tercet Egzotyczny, na którym znalazły się zarówno hiszpańskie klasyki, jak i polskie utwory. Wśród nich pojawiła się piosenka „Pamelo, żegnaj”, która stała się największym hitem grupy.

Po sukcesach za granicą muzykom zaproponowano współpracę ze Służbą Bezpieczeństwa, co jednak zespół zdecydowanie odrzucił.
Po odmowie Tercet stale spotykał się z negatywnymi opiniami i nagonką polskiej prasy.

W 1972 roku Mieczysława Metelskiego zastąpił Zbigniew Adamkiewicz i w takim składzie trio wydało album Zimowe strofy, składający się z autorskich kompozycji bożonarodzeniowych.
Płyta ukazała się pod nazwą Grupa Wokalna Izabelli, którą zespół posługiwał się przez następnych kilka lat zamiennie z Isabella's Vocal Group.

W 1974 roku łączna sprzedaż płyt Tercetu w Polsce przekroczyła milion egzemplarzy.
Dzięki zbiegowi okoliczności 14 marca 1980 zespół uniknął udziału w katastrofie lotniczej na Okęciu, w której zginęła m.in. Anna Jantar. Choć grupa miała początkowo wracać do Polski tymże lotem, na dzień przed wylotem muzycy zgodzili się na przedłużenie pobytu w USA o miesiąc.

W 1983 roku Izabela i Zbigniew pobrali się.

W 1987 roku zespół wydał płytę Coctail party. Krytyk Jan Poprawa opublikował na łamach Przekroju negatywną recenzję albumu.

W latach 90. polskie media zaczęły bardziej przychylnie postrzegać twórczość zespołu.
W sierpniu 1992 Tercet Egzotyczny po raz pierwszy w karierze wystąpił na festiwalu w Sopocie.

W 1993 roku medley „Gorące rytmy” dotarł do 2. miejsca na liście przebojów tygodnika Panorama, a nagranie „Czerwona kredka” do miejsca 5. Oba utwory pochodził z nowej płyty Zostaniemy na tej ziemi... wydanej w tym samym roku.

W 1994 ukazała się płyta Tysiące miast, miliony chwil, a pochodzący z niego utwór „Popłyniemy tam” uplasował się na 4. miejscu listy przebojów Panoramy.

W 1995 roku zespół nagrał album The Best Of... składający się z nowych wersji starszych przebojów, a rok później wydał płytę Uśmiechnij się Fernando czyli Dance Dance Dance z przebojem „Dance – Conga, bonga i cabasa”.

W 1997 wydana została płyta Niech żyje nasz orzeł biały! zawierająca utwory patriotyczne.

W lipcu 1999 roku zespół zarejestrował koncert na plaży w Karwi, w którym wziął udział także kubański zespół José Torresa, chór laureatek Szansy na sukces oraz Szymon Majewski w roli prowadzącego.
Widowisko zostało wyemitowane we wrześniu na antenie TVP2 jako Egzotyczne lato z Tercetem i na prośby telewidzów zostało później wielokrotnie powtarzane.

Wiosną 2000 zespół po raz pierwszy udał się w trasę koncertową po Australii, a w 2001 roku ukazały się reedycje czterech pierwszych albumów Tercetu na płytach kompaktowych.

3 czerwca 2001 zmarł Zbigniew Adamkiewicz, a pół roku później – 14 stycznia 2002 – odszedł założyciel i lider grupy, Zbigniew Dziewiątkowski.
Mimo trudnej sytuacji Izabela nie rozwiązała zespołu i do współpracy zaprosiła dwóch nowych muzyków – basistę bluesowego Włodzimierza Krakusa i gitarzystę jazzowego Janusza Konefała.

W 2002 roku, w uznaniu zasług fonograficznych, wytwórnia Polskie Nagrania wręczyła Tercetowi specjalne wyróżnienie w postaci diamentowej płyty. Wzięła również udział w reality show Willa Polsatu u boku Pawła Kukiza.

W 2003 roku ukazała się płyta Nie płacz Pamelo, którą Dziewiątkowski skomponował jeszcze przed śmiercią.

Grupa po krótkiej przerwie ponownie wyruszyła w trasę koncertową, odwiedzając m.in. USA i Wielką Brytanię.

Jesienią 2004 Izabela oraz jej córka Katarzyna wraz z mężem pojawili się na krótko w 5. edycji reality show Bar.

W 2006 roku, z okazji 40-lecia zespołu, ukazała się składanka Greatest Hits z wybranymi piosenkami w nowych wersjach. 10 lipca 2009 ukazała się płyta zespołu Noc w Ekwadorze,
natomiast w 2011 roku zespół wydał kolejny album Pijmy za miłość.
Na płycie znajdują się premierowe utwory, wykonane przez Izabellę Skrybant-Dziewiątkowską, także w duecie z Katarzyną Dziewiątkowską.

W 2013 roku wydawnictwo Murator opublikowało książkę-album Tercet Egzotyczny. Moje życie, w którym opisano historię zespołu oraz biografię wokalistki.

17 sierpnia 2014 otwarto Muzeum Tercetu Egzotycznego w Lubiniu.
W tym samym roku Izabela wystąpiła w filmie Obywatel wyreżyserowanym przez Jerzego Stuhra oraz ukazał się album pt. Świątecznie wydany przez wytwórnię Soliton, zawierający autorskie piosenki świąteczne i pastorałki.
Nagrane zostały ponadto wideoklipy do utworów „Turystyczny rejs” oraz „Ile wieczorów”.

W 2015 roku koncern Universal Music Polska wydał 3-płytowy, jubileuszowy album 50 lat legendy polskiej muzyki.
Latem 2017 roku zespół wydał nowy singel, „Nieposkromiona samba”, a we wrześniu po raz pierwszy w karierze wystąpił na festiwalu w Opolu, gdzie wykonał „Pamelo, żegnaj”.

W 2018 roku Tercet wyruszył w trasę koncertową w USA po raz 50. Jesienią 2018 ukazała się ostatnia płyta Tercetu z premierowym materiałem, Nieposkromiona życia samba, a w Hali Stulecia we Wrocławiu miał miejsce koncert świętujący 55-lecie istnienia zespołu.

1 maja 2019, po półtorarocznej walce z rakiem trzustki, zmarła Izabela Skrybant-Dziewiątkowska, co przyniosło kres działalności grupy.
w/g. Vikipedia

 

Zbigniew Dziewiątkowski

(ur. 27 marca 1931, zm. 14 stycznia 2002 we Wrocławiu) 
wokalista, muzyk, kompozytor i instrumentalista,  współtwórca Tercetu Egzotycznego.

Występował z Zespołem Pieśni i Tańca Śląskiego Okręgu Wojskowego i chórze Rozgłośni Wrocławskiej Polskiego Radia pod dyrekcją Edmunda Kajdasza.

W 1958 roku wspólnie z Witoldem Antkowiakiem założyli "Duet Egzotyczny".

Współtwórca Tercetu Egzotycznego, który powstał w 1963 roku we Wrocławiu.
Mąż Izabeli Skrybant-Dziewiątkowskiej z którą ma dwie córki: Annę Dziewiątkowską i Katarzynę Dziewiątkowską.
Dyskografia:
 
1996: Tercet Egzotyczny
1967: Gorące Rytmy
1969: Tercet Egzotyczny 3
1971: La Cumparsita
1972: Zimowe strofy
1974: Zakochanym
1976: Chłopcy...
1976: Wieczory zakochanych
1988: Besame Mucho
1993: Zostaniemy na tej ziemi
1994: Witaj Pamelo
1994: Kolędy – Noc Betlejemska
1995: Kulig do Pana Boga
1996: Uśmiechnij się Fernando czyli Dance, Dance, Dance
1997: Niech żyje nasz orzeł biały
1998: Szukam ciebie Izabello
2000: Egzotica
2002: O Marija
 
Muzyka filmowa:

2003 "Ciało"
1999 "Wojaczek"
1994 "Bank nie z tej ziemi"
1984 "Yesterday"
1979 "Chciałbym się zgubić"
1960 "Rozstanie"
w/g./Vikipedia

 

               
Mirosław Łebkowski

(ur. 9 września 1922 w Częstochowie, zm. 22 marca 2010 w Warszawie) – polski pisarz, tłumacz i autor tekstów piosenek.

W czasie wojny żołnierz Armii Krajowej "Jodła", szef referatu "N" obwodu Opatów, więzień obozów koncentracyjnych: Auschwitz-Birkenau (gdzie zadebiutował anonimowo jako twórca piosenek), Buchenwald, Dora, Ravensbrück.

Po zakończeniu wojny studiował w SGH w Warszawie.
Zajmował się głównie pracą twórczą oraz społeczną – przez szereg lat we władzach ZAIKS-u (1952-74) oraz ZAKR-u, były sekretarz generalny tego stowarzyszenia.
Autor sztuk scenicznych, m.in. "Gość z kosmosu", musicalu "Turniej w Rio Marasco" (muz. Jerzy Walden), libretta operetki "Melodia miłości" (muz. Edward Olearczyk).

Napisał także nowe libretta oper (wspólnie z St. Wernerem), m.in. "Wesołe kumoszki z Windsoru" (O. Nicolai), "Tannhäuser" (R. Wagnera), widowiska estradowe dla wojska (wsp. z S. Wernerem), m.in. "Wchodzimy w lata siedemdziesiąte", widowiska lalkowe (wsp. z S. Wernerem), m.in. "O kołku w płocie", pieśni i piosenki.

Laureat III nagrody za pieśni na I Festiwalu Muzyki Polskiej oraz I nagrody za tekst piosenki ("Powracali trzej chłopcy") w konkursie przed V Światowym Festiwalem Młodzieży i Studentów w 1955 roku.

Jego piosenki zdobywały Złote (pięciokrotnie) i Srebrne Pierścienie na Festiwalach Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu, dwie nagrody Ministerstwa Obrony Narodowej, a także wiele innych nagród i wyróżnień na festiwalach i konkursach.

Pisał często w spółkach, najczęściej z S. Wernerem (od 1966 pod stałym wspólnym pseudonimem autorskim "Stamir").

Pisał piosenki m.in. dla Tercetu Egzotycznego i Violetty Villas.

Pochowany 1 kwietnia 2010 w Panteonie Żołnierzy Polski Walczącej na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach.


Ważniejsze piosenki:

Oświęcim
(muz. anonim. – 1943)
Walc maturzystów
T.Urgacz – muz. Edward Olearczyk – 1955)
Pieśń o braterstwie
(muz. Alfred Gradstein – 1948)
Już śpij, dobranoc
(muz. Matwiej Błanter – 1955)
Hej, na górach
(muz. E. Bekier – 1949)
Wieczorem nad Wisłą
T.Urgacz – muz. Edward Olearczyk – 1955)
Hej, ty pole
(muz. Michał Sulej – 1949)
Bo mój mąż łowi ryby
(muz. Wise, Weissmann, Twoney – 1956)
Marsz LZS
(muz. Zygmunt Nowacki – 1950)
Jeszcze się zastanów
(muz.Jerzy Mart – 1957)
Pokój! Mir! Frieden! Paix!
(muz. Edward Olearczyk – 1950)
Nie powiesz nic
(muz. Ryszard Sielicki – 1957)
Na strażnicy
(muz. Edward Olearczyk – 1951)
Nie wiem, co to znaczy
(muz. Henryk Jabłoński – 1957)
Piosenka o wiosennym siewie
(muz. Edward Olearczyk – 1952)
Nie wszystko się zmieniło
(muz. Edward Olearczyk – 1957)
Pociąg zlotowy
(muz. Edward Olearczyk – 1952)
Ty jesteś czarująca
(muz. Romuald Żyliński – 1957)
Saperzy, saperzy
(muz. Edward Olearczyk – 1952)
Padam, padam
(muz. Norbert Glanzberg – 1957)
Otwórzcie nam ludzie
(muz. Wit Jarmul – 1953)
Plotki o Dorocie
(muz. Jerzy Tyszkowski – 1958)
Melodia Starego Miasta
(muz. Edward Olearczyk – 1953)
Posłuchaj kochana
(muz. Tadeusz Kwieciński – 1958)
Bzy na naszej ulicy
(muz. Aleksander Barchacz – 1954)
Tina z Neapolu
(muz. Zbigniew Dziewiątkowski – 1960)
Goście z miasta
(muz. Alfred Gradstein – 1954)
Uśmiech lata
(wsp. T.Urgacz – muz. Antoni Buzuk – 1960)
Wspólny jest nasz plon
(muz. Wit Jarmul – 1954)
Szesnaście lat
(wsp. S.Werner – muz.Ryszard Sielicki – 1963)
Powracali trzej chłopcy
(muz. Edward Olearczyk – 1955)
Do ciebie mamo
(S.Werner – muz. Adam Skorupka – 1965)
Pewnie miła zapomniałaś
(muz. Edward Olearczyk – 1955)
Czerwone słoneczko
(Stamir – muz. Jerzy Mart – 1972)
Przelotny uśmiech
(wsp. T.Urgacz – muz. Jerzy Mart – 1955)
Takiemu to dobrze
(Stamir – muz. Zbigniew Ciechan)
(Wikipedia)
 
SKLEP / INFORMACJE
Wymagania techniczne Regulamin            O nas
Sposoby płatności Polityka prywatności            pon. - pt 10:00-18:00
Odstąpienie od umowy Polityka zwrotu towarów            telefon: +48 605 079 902
mp3 Terminy i podstawa prawna            koman_sklep@onet.pl
     

 

© 2000 Janusz Koman